Actiuni Caritabile

Acum 2 zile am decis sa abordez empiric o problema. Am vrut sa-mi chestionez convingerile personale in doua privinte: ca oamenii apeleaza la orice forma paranormala pentru a-si explica fenomene pe care nu le controleaza si ca audienta creste brusc daca vinzi gogosi placute vazului sau auzului. Asadar, am invitat-o la Ora de stiri pe Urania, doamna aceea care ii paralizeaza pe multi dintre noi cand apare la televizor cu previziunile astrale.

Mi-am zis: cum pot sa dezvalui sarlatania decat infruntand-o. M-am abtinut teribil si mi-am infranat toate convingerile potrivnice si intrebarile agresive. Am lasat-o pe celebritate sa se dezlantuie. Iata cum mi-a mancat 10 minute din viata, un om care pretinde ca poate intelege viitorul.

Daca voi ati inteles ceva, daca ati aflat vreun indiciu secret sau macar v-ati satisfacut o curiozitate legitima sa-mi spuneti. Eu insa, sunt multumit si, deopotriva, dezamagit. Mi-am demonstrat cele doua ipoteze urmarind datele de audiente. Sute de mii de romani s-au uitat minut de minut la aceasta cacealma. Si sunt dezamagit pentru ca nu pot intelege de ce astfel de oameni sunt ascultati. Doamna in cauza a intarziat fara scuzele de rigoare, mi-a pus in vedere sa n-o intreb nimic despre viitorul lui Basescu si m-a apostrofat de cate ori incercam s-o aduc spre temele de interes.

Adica ma punea la punct, permanent, cand, din respect pentru telespectatori, cautam raspunsuri la intrebari de bun simt. Un lung discurs plicticos despre relatiile internationale, povesti despre bine si rau, generalitati despre natura umana si truisme demne de o campanie caritabila. Nimic nou, nimic secret, nimic dezvaluit neinitiatilor. In schimb, multe cuvinte goale, imbracate in poleiala. Si o lipsa crasa de responsabilitate fata de pretinsa pregatire de astrolog. Apropos, de unde isi revendica acesti indivizi pregatirea stiintifica (logos=stiinta, din greaca veche) cat timp n-au nicio baza academica. Toata seara mi-am spus ca sarlatanii nu se mai numesc samani, vrajitori sau prezicatori ci astrologi, usor de confundat cu astronomi… Si atunci, gandul mi-a zburat la pedeapsa primita de vrajitoare cu secole in urma pentru inselarea mintilor: arderea pe rug.